5. marts 2015

Transducer montage


I forlængelse af Nils Myllings indlæg på Lucio bloggen ang.transducermontage, og et fremragende foredrag af Jörgen Larsson i går i Farum, tænkte jeg at vise det hjemmebryggede transducerholder og beslag vi anvender.

Det er Rasmus der udtænkte grunddesignet og testede første version. Den viste version er den vi anvender for nuværende. Den er praktisk med en transportlængde på kun 51 cm og både transducer og strømkabel holder vi spændt fast på holderen med stilladsstrips.

Transducerholderen foldet sammen til transport og med både transducerkabel og strømkabel bundet op.
Grundlæggende består det af et ”beslag” bestående af en vinkel bestående af to stykker vandfast krydsfiner der er skruet og limet sammen. Med en enkelt skruetvinge kan der således monteres et universalbeslag der kan sidde på stort set alle rælinger/hække vi har stødt på, på div. foreningsbåde
rundt omkring på Sjælland. Beslaget med vinklen i krydsfiner gør at man kan montere transduceren alle steder på båden. Dette er en stor fordel i vores fiskeri da vi gerne vil have transduceren på siden af båden når vi vertikalfisker. Selve transducerholderen er opbygget af en modificeret Down East stangholder og en teleskopisk aluminiumsbankstick. Ved at man kan rette vinklen både i toppen (Down Easten) og i bunden v. transduceren, gør det, at man uanset hvordan rælingen ser ud, kan få transduceren til at være vandret.


 
Spidsen af banksticken er savet af. Det samme er gevindstykket fra den inderste pind (snittet lagt ca. 3 cm neden for gevindstykket). Teleskopstykket er vendt om, så låsemekanismen vender nedad, og gevindstykket er efterfælgende limet fast der hvor spidsen af banksticken tidligere sad (Det er praktisk at have et gevindstykke så man kan skrue et rod rest i når man fisker alene, eller vil montere et beslag til kamera). Banksticken er monteret ned gennem Down Easten og låst i position med to gennemgående rustfri bolte og rigelige mængder med varmelim. 

Hjemmelavet beslag til transduceren
Transducerens tværsnit er reduceret mest muligt.
Det originale beslag til Garmins transducere er relativt klodset og har stort vandmodstand, specielt hvis der skal sidde en plade som det kan skrues fast på. For at gøre transducerens tværsnit så lille som muligt, har jeg bukket en bøjle der erstatter den klodsede plastikmontage. En 45 graders montage med en gennemgående bolt gør at transducerhovedet har maksimal frigang. Ved ikke at bruge det originale beslag mister man ”klik” funktionen i montagen som ellers vil holde vinklen på transduceren fast. Et par gummiskiver gør sammen med den gennemgående bolt med vingemøtrikken, at der kan sættes tilpas med pres til at transduceren ikke flytter sig, trods mangel på kliksystem.
 30 cm frigang i teleskoppinden giver en max længde af montagen på 80 cm. Dette er alt rigeligt til alm. joller.

Transducermotagen monteret på juniors tremmeseng
Montagen har vist sig at være stabilt v. alle hastigheder som kan opnås m. LF’s motoriserede joller, hvilket er nok til vores fiskeri. Da jeg havde en Down East og diverse rustfri bolte liggende, kan prisen begrænses til en hund for banksticken, meeen tilgengæld det tog mig det meste af en dag før den viste montage var nusset helt færdigt. Der er dog altid en stor glæde ved sådan en gør det selv løsning :-)

2 kommentarer:

  1. Totalt "storm p", i love it! :P
    Der er bare i noget bedre end at se mange timers tanker ført ud i livet, og så se bagefter at det bare funker :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Yes, 100% Storm P :-) Vi har også lavet en kraftigere model med den "store" Down East med to skruetvinger kombineret med en kvalitets bank stick. Den kan altså virkelig holde til noget! Den vejer dog næsten det dobbelte.

      Slet